2014. december 31., szerda

ALMAFA - Pirus malus

MINDEN BETEGSÉGRE

MIT ÉRDEMES TUDNI RÓLA?

Napi egy alma az orvost távol tartja.

Legismertebb, legértékesebb, bár méltatlanul nem eléggé megbecsült gyümölcsünk. 1200 fajtája ismert a világon, nálunk is van belőle választék bőven. A jonatán, golden, starking és húsvéti rozmaring fajtán kívül több fajtája is ismert volt korábban, melyeket, ha hagyunk, lassan a feledés homályába vesznek (boldogasszony almája, kecskeméti vajalma, leányalma, pázmánalma, London pepin stb.) A magyar alma messze földön híres.

Gazdagon termő gyümölcsfaj, szinte minden éghajlaton megél, s legnagyobb előnye, hogy kiválóan eláll, így gyógyereje  a hideg évszakban is érvényesülni tud. A benne lévő tápanyagok hosszú időn keresztül képesek biztosítani az életfeltételeket akkor is, ha semmi mást nem veszünk magunkhoz.

Téli hónapokban se szégyelljük a piacon az almát választani - főképp a nálunk termőket - az egzotikus gyümölcsök helyett, hiszen sokkal több előnye van, mint a divatos banánnak vagy narancsnak.

MIT GYÓGYÍT?

Csodás gyógyító erejénél fogva minden betegség első számú ellenszere. Ősidőktől fogva alkalmazzák cukorbetegség és hasmenés gyógyítására. Nyers alma reszelve a leghatásosabb ellenszere a gyomorrontásnak, szorulásnak, főzve hasmenésre kiváló. fokozza az agyműködést, ezért szellemi munkát végzőknek igen hasznos. Javítja a vese és a máj kiválasztó munkáját. Savanyú almát ízületi bajokban szenvedőknek, valamint elhízott embereknek ajánlott fogyasztani, édes almát szorulás, vérszegénység esetén. Keveset mozgó ember évente többször - akár havonta egyszer - tartson almakúrát, hogy szervezetét megtisztítsa a mérgektől, a lerakódásoktól.

FELHASZNÁLÁSA

Almakúra: Ha évente többször is végezzük, elég 6 napon át legalább 1,5 kg almát elfogyasztani. Ha ritkábban jut eszünkbe, hogy tisztítókúrának vessük alá magunkat, ez nagyobb kitartást fog igényelni, 4-5 hétig is eltart, mire a szervezet regenerálódik. fontos szempont, ezért ezt mindig tartsuk szem előtt: csak étkezés előtt - legalább 1 órával - fogyasszuk, és magában. Semmi mással ne vegyítsük - ugyanígy a többi gyümölcsöt se -, mert az erjedési folyamat miatt beindul az alkoholképződés, s ez erős savasodást indukál a szervezetben. Ellenben a tisztán gyümölcsétkezés lúgosít, és rendkívül gyorsan energiává alakul, mert nem időzik sokat a gyomorban. Heti almakúrát is tarthatunk, meghálálja szervezetünk, ha hetente egyszer tehermentesítjük, s reggelire, ebédre, vacsorára csak almával kényeztetjük. Ilyenkor annyi alma ehető, amennyi belén fér, illetve amennyi jólesik. Ha napi szinten is hajlandók vagyunk tenni egészségünkért, 2 alma elegendő. Egy reggel éhgyomorra, jól megrágva, egy este lefekvés előtt, hogy nyugodt, békés álmunk legyen.

Van még egy fontos szabálya az almaevésnek: ne keverjük a különböző fajtájú almákat. Mindben más a savasság mértéke, többet ártunk mint használunk azzal, ha összeszünk többfélét.

Almaecet: Általános erőnlét fenntartására naponta fogyaszthatunk egy pohár vízben oldva egy kiskanál mézet és egy kiskanál almaecetet. Javítja az emésztést, ezért fogyókúrázóknak igen hatásos lehet, ezenkívül csodálatos ellenszere a fáradtságnak, emlékezetromlásnak, magas vérnyomásnak, meghűlésnek.

Almabor: 1 rész alma, 1 rész cukor és 5 rész víz. Miután alaposan megtisztítottuk az almát az egészséges részeket daráljuk le, a cukros vízzel elkeverve 10 napig dédelgessük szobahőmérsékleten. Az első átszűrést kövesse további 4 heti érlelés, addigra letisztul. Fejtsük le és zárjuk üvegekbe. Az almabor reumatikus betegségek ellenszere, de kiváló féregűző is.

Házi patika: ALMA


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...