2015. február 22., vasárnap

KASVIRÁG

Ajánlott köhögés, megfázás, rekedtség, torokfájás, mandula- és arcüreggyuladás, bőrgyulladás, sebek, alhasi gyulladások, húgyhólyag- és vesemedence-gyulladás kezelésére, legyengült ellenállóképesség esetén.

Az észak-amerikai indián orvoslásban már a kezdetektől igen előkelő helyet foglal el a bíbor kasvirág (Echinaea purpurea), mivel aktivizálja a szervezet öngyógyító folyamatait. Az indiánok a gyökér kipréselt levét egyaránt használják külsőleg és belsőleg.
A mai napig számos kutatás erősítette meg, hogy a növény fokozza a szervezet ellenállóképességét. A kasvirág természetes immunstimulátorokat tartalmaz, amelyek hatására növekszik az immunsejtek száma, illetve aktivitása, valamint több termelődik bizonyos fehérjékből is, amelyek a szervezet immunológiai válaszait szabályozzák.
Az echinacea gyógynövényként különösen a fertőzések kezelésében bizonyult hasznosnak.
Külsőleg sebgyógyulást segítő kenőcs formájában alkalmazzák.
Hatékonyságára tekintettel az echinacea az Egyesült Államokban az egyik legnépszerűbb étrendkiegészítő. Európában Németország jár az élen a növénnyel kapcsolatos kutatások terén.

KÉSZ TERMÉK

Az echinacea különböző formákban kapható a gyógyszertárakban: létezik belőle tabletta, folyadék és tea is. Az egyéb növényi kivonatokkal, vitaminokkal és mikroelemekkel gazdagított homeopátiás készítményekben megnő az echinacea hatásának időtartama és ereje.
Az Esberitox néven forgalmazott fitoterápiás készítmény Magyarországon recept nélkül kapható, de használat előtt célszerű kikérni az orvos tanácsát.Gyógyító hatás: Aktív összetevőinek köszönhetően az echinacea stimulálja az immunrendszert, emellett élénkíti a máj és a nyirokcsomók működését. Segít abban, hogy a szervezet könnyebben megszabaduljon a méreganyagoktól és a betegségeket okozó mikroorganizmusoktól. Az echinacea többi összetevője baktériumölő hatású, és segíti a sebgyógyulást. Ezek stabilizálják a bőrszövetet is, minek következtében a baktériumok nehezebben jutnak be a szervezetbe.

Gyógyhatású összetevők

A kasvirág immunstimuláló hatását a következő összetevők adják:
Az olyan kávésavszármazékok, mint a cikóriasav, továbbá a poliszacharidok, glikoprotein, alkilamidok. Ezek a vegyületek nem azonos mértékben vannak jelen a növényben. Éppen ezért a kész termékek előállításához az echinacea virágát, zöldjét és a gyökerét is felhasználják.

Mellékhatások

Káros mellékhatásai vagy más gyógyszerrel kölcsönhatásba lépése eddig nem ismert.
Aki allergiás a fészkes virágzatú növényekre, annak le kell mondania a kasvirágot tartalmazó termékek használatáról. Mivel a legtöbb echinaceakészítmény alkoholt tartalmaz, gyermekeknek más formában, például rágó- vagy szopogatótabletta formájában adják.

A legújabb kutatások

A tudósok felfedezték, hogy a sportból fakadó megnövekedett terhelés gyengíti az ellenállóképességet és hajlamosít a fertőzésre. A sportorvosok ezért azt javasolják, hogy megnövekedett erőkifejtés esetén 1-2 napig használjunk echinaceakészítményket, amelyek erősítik az immunrendszert.

ÉRDEMES TUDNI

Ha a herpesz viszketni kezd, azonnal kenjük be kasvirágkészítménnyel. Tegyünk néhány cseppet egy vattapamacsra vagy kozmetikai korongra, és dörzsöljük az érintett felületbe. A herpesz hólyagjai így nem tudnak olyan intenzíven kifejlődni, egyes esetekben pedig meg is akakdályozhatjuk a kialakulásukat.

ALKALMAZÁS

Echinaceás borogatás - Baktériumölő és sebgyógyító hatásának köszönhetően az echinaceát külsőleg is alkalmazhatjuk. Egy nedves törölközőt mártsunk 1/3 rész echinaceából és 2/3 rész vízből álló oldatba, majd tegyük a beteg testrészre. Az echinacea hatóanyagai csökkentik a duzzanatokat, enyhítik az erek gyulladását, hasznosak nehezen gyógyuló sebek, égési sérülések és rovarcsípések okozta bőrgyulladás esetén.

GYÓGYÍTÁS

Az alkalmazás időtartama - Súlyos panaszok esetén a kezelés ne tartson tovább 8 napnál. Elhúzódó fertőzés esetén 3-4 hétig tartó kúra ajánlott. Utána tartsunk legalább nyolcnapos szünetet, különben a készítmény ingerelheti az ellenállórendszert. A kúra szükség esetén megismételhető. Az echinaceás gyógykezelést leginkább nyáron érdemes alkalmazni, amikor a szervezet a legkevésbé van kitéve fertőzéseknek, és jól reagál az immunerősítésre.

Adagolás - Ahhoz, hogy mozgósítsuk az immunrendszert, az első adagnak viszonylag nagynak kell lennie (ez az ún. csapásterápia). Préselt kasviráglé esetén ez azt jelenti, hogy felnőtteknek három napig napi 3x30 cseppet kell bevenniük. Ezután 3x15 cseppre kell csökkenteni a napi adagot, amelyet be lehet venni tisztán vagy vízben oldva is. A készítményt a főétkezések előtt alkalmazzuk.

A Kasvirágot évszázadok óta használják közismert immunrendszer támogató hatása miatt. A növény hajtásából nyert kivonat aktiválja a szervezet védekező rendszerét, támogatja az ellenálló képességet. A készítményben lévő C-vitamin emellett elősegíti a szervezet baktériumokkal és vírusokkal szembeni védelmét. Az értékes összetevők hozzájárulnak az alsó húgyuti szervek egészségének megőrzéséhez megfázás időszakában is.

***********

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...