2015. február 22., vasárnap

PROPOLISZ - MÉHSZUROK

Hatásos a korai öregedés tünetei, az immunrendszer gyengülése, megfázás, influenza, nátha, torokfájás, bőrirritáció és viszketés esetén.

A propolisz zöldesbarna, gyantás állagú anyag, melyet a dolgozó méhek a kaptár szigetelésére használnak. A rovaroknak ez az anyag arra szolgál, hogy megvédjék a fészeksejteket a fertőzéstől, a betolakodó mikroorganizmusoktól (gombák, baktériumok, vírusok) és a bomláskor keletkező méreganyagoktól. A propolisz a fák, bokrok, rügyek gyantájából és méhek mirigyeinek váladékából jön létre. Egy átlagos méretű kaptár évente nagyjából 100 g propoliszt termel, amelynek csak a felét gyűjtheti be a méhész, hogy ne tegye ki veszélynek a kaptárt.
A propoliszt már az ókori Egyiptomban ismerték, az orvosok nehezen gyógyuló sebek és gyulladásos állapotok kezelésére használták. A görög orvos, Dioszkuridész duzzanatokra és ideggyulladásra javasolta a használatát. Manapság számos vizsgálat támasztja alá a méhszurok antibakteriális hatását. Ajánlott a korai öregedés tüneteire és az immunrendszer erősítésére.

SZÁMOS KÉSZÍTMÉNYBEN MEGTALÁLHATÓ

Propolisz kapható az egészséges élelmiszereket forgalmazó boltokban, önmagában vagy más természetes összetevőkkel, például virágporral, méhpempővel vegyítve. Drazsé, granulátum, ampullás folyadék és ivólé formájában beszerezhető. Léteznek propoliszos kenőcsök és krémek, valamint fogkrém, szájvíz és szájüregben alkalmazandó zselé is.Gyógyító hatás: A propolisz antibiotikus hatású, erősíti az immunrendszert. Legfontosabb hatóanyagai megfékezik a gyulladásos folyamatokat. Külsőleg alkalmazva javítja a vérkeringést. A korai öregedés tüneteit szintén megelőzi.

HATÓANYAGOK

A propolisznak attól függően változik az összetétele, hogy milyen anyagokat gyűjtenek be a méhek. Általában nagyjából 50%-a gyanta és növényi váladék, 20-30%-a viasz, 15%-a polifenol, ezenfelül tartalmaz még virágport, illóolajokat, poliszacharidokat és egyéb anyagokat, például ásványi összetevőket, vasat, kobaltot, rezet, szilíciumot és cinket.

Propoliszos kenőcs - A propoliszos kenőcs elősegíti a nehezen gyógyuló sebek és a napégés gyógyulását, fertőtleníti a sebet, védőréteget képez rajta. A méhszurok hatóanyagai emellett segítik az új sejtek kialakulását. A propoliszos kenőcs napégés esetén is bevált szer: a készítmény vízálló réteget hoz létre, ezáltal védi az égett bőrt.

Influenzás fertőzésre - Nyelési problémákkal kísért, gennyes mandula- vagy torokgyulladás esetén segíthet a propoliszos ital. Ez az alkoholos kivonat folyékony formában tartalmazza a propolisz hatóanyagait. Úgy készíthetjük el, hogy 10 g nyers propoliszt leöntünk 1 dl tiszta szesszel, és két hétre félretesszük. Ezután szűrjük le a folyadékot, és tároljuk jól záródó, sötét palackban. A készítményből 10 ml a napi adag, melyet néhány kisebb részletben kell bevenni. Az italt gyomorhurut, máj és szájüregi gyulladás kezelésére is alkalmazhatjuk.

Bőrbetegségekre - A propoliszos krém és kenőcs gyengéden védi a bőrt. Kissé hidrofób (víztaszító) hatású, így segít megőrizni a bőr természetes, savas védőrétegét. Antiszeptikus, regenerálja a sejteket, ezáltal segít helyreállítani a bőr egészséges felületét. A kenőcsöket mindig a csomagoláson található leírásnak megfelelően használjuk.

ALKALMAZÁS

Reumára -  A propolisz alkoholos kivonatát 1:10 arányban hígítsuk fel vízzel, és gyengéden dörzsöljük be vele a fájdalmas ízületeket. A készítmény javítja a vérkeringést, felmelegíti a fájdalmas területeket. Emellett használhatunk propolisz granulátumot is, amely segít a reumatikus panaszokon, mivel csökkenti a fájdalominger továbbításáért felelős prosztaglandinok termelődését.
Propoliszos-gyümölcsös müzli>>>

Bőrirritációra - Az irritált v vagy érzékeny arcbőrt ápoljuk mindennap propoliszos krémmel. Először ütögessük a bőrbe a krémet, majd ujjainkkal finoman masszírozzuk bele. A leghatásosabb, ha lefekvés előtt és reggel alkalmazzuk. A krémet használhatjuk a könyök érdes, berepedezett bőrének kezelésére is.

ÉRDEMES TUDNI

A herpesz első jelei az ajak viszketése és duzzanata. Csöppentsünk egy kevés propoliszos folyadékot az érintett felületre.

*******

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...