2015. május 10., vasárnap

Mezei virágos gyógyító tasak


Igazoltan hatásos reuma és köszvény, fájdalmas izomfeszülés, felső légúti megbetegedések ellen; epegörcs esetén görcsoldó hatású; az anyagcsere és a szervek vérellátásának serkentésére, idegi túlterhelés és kimerültség ellen.

A különféle mezei növények és gyógyfüvek, vagy összefoglaló néven a széna szárítását gyógyító célzattal végzik. A szénát az első, azaz a májusi kaszálás alkalmával ajánlott begyűjteni, méghozzá az utaktól és ipari létesítményektől távol elhelyezkedő, műtrágyamentes mezőkről. Szárítás közben a növények fementálódnak, ilyenkor alakul ki a jellegzetes , kellemes szénaillat. A virágok és gyógyfüvek keverékének gyógyító hatása igazolt; fürdőadalékként történő alkalmazására már Sebastian Kneipp, a híres természetgyógyász is felhívta a figylemet. A későbbiekben bizonyítást nyert, hogy a szénával készült borogatás úgyszintén jótékony hatású. A zsákba kötött, szárított mezei virágok oldják a görcsöt, javítják a vérellátást, csillapítják a fájdalmat.

Különösen reumatikus panaszok és ízületi fájdalmak esetén nyújtanak hatékony segítséget. A népi gyógyászatban ezenkívül epe-, máj- és hólyagbántalmak ellen alkalmazzák. Szénanátha esetén használata nem javasolt.

HOGYAN KÉSZÍTSÜNK MEZEI VIRÁGOS GYÓGYÍTÓ TASAKOT?

Vászonból vagy pamutból kb. 30x30 csm nagyságú tasakot varrunk, amit megtöltünk szárítot gyógynövényekkel és virágokkal (kb. 300 g). A zsákocska száját ezután gondosan összevarjuk vagy megkötjük. Kerüéjük a fémcipzár használatát, mivel túlságosan felforrósodhat a gőzön melegítve.


Gyógyító hatás: A mezei vrágos tasak különféle füveket és gyógynövényeket tartalmaz, amelyekből számos hatóanyag szabadul fel, ha a zsákot melegítő hatású borogatásként alkalmazzuk. A hő, valamint az anyagcsere-serkentő hatású vegyületek vérbőséget okoznak a kezelés alatt áló bőrfelületen. Az izmok ellazulnak, a fájdalom enyhül, a belső szervek működése élénkül. A változatos mennyiségben jelen lévő hatóanyagok kedvező hatással vannak a bőrre és ezen keresztül az egész szervezetre. A széna kellemes illat elősegíti az ellazulást.Hatóanyagok

A keveréket alkotó növények fajtájától függően a széna különféle hatőanyagokat tartalmazhat. A leghatásosabb mezei virágok közé tartozik a borjúpázsit, a tarackbúza, a galaj, a cickafark, az orbáncfű, a legyezőfű, az aranyvessző és számos további növény. A rendkívül értékes hatőanyag-tartalmú borjúpázsit kumarinban gazdag, ami serkenti a vérkeringést, elősegíti a szövetek anyagcseréjét. A szárított növény emelett tartalmaz illóolajokat, ásványi sókat, kovasavat és vitaminokat is.

Gyári készítmények

Egyes gyógynövényszaküzletek előre összeállított keverékeket is kínálnak mezei virágokból, amelyek használhatók gyógytasak töltéséhez vagy fürdővíz készítéshez. Ha ilyet vásárolunk, bitosak lehetünk abban, hogy a keverék magas hatóanyag-tartalmú alapanyagokból áll.

Ellenjavallat

Súlyos ideggyulladás esetén a hő ártalmas is lehet. Amennyiben meleg borogatás hatására a feltételezett izomfájdalom súlyosbodik, azonnal szakítsuk meg és kerüljük az effajta kezelést.

Felhasználás

- A tasak előkészítése

Egy fazékba vizet öntünk, a víz fölé párolóbetétet vagy szűrőt helyezünk (úgy, hogy ne érjen a vízbe), erre helyezzük a gyógyfüves tasakot. A zsákockának nem szabad érintkeznie a vízzel. A vizet felforraljuk, a tasakot 20 percig melegítjük fedő alatt a felszálló gőzben. A zsákba töltött mezei virágokat ilyen módon csak egyszer használhatjuk fel.

- Borogatás izomfeszülés ellen 

A zsákot lehetőleg minél forróbban (legyen kb. 40-50°C-os) a fájó testrészre helyezzük, folpackkal és pamuttörölközővel szorosan körbetekerjük, majd pléddel letakarjuk. A borogatást 15 perc elteltével (vagy amikor már nem érezzük melegnek) eltávolítjuk. Naponta legfeljebb egyszer alkalmazzuk. Az eljárást követően egy órára feküdjün a meleg ágyba, végül langyos vízzel öblítsük le a testet.

- Fejfájás esetén

A feszültség okozta fejfájást ugyancsak enyhíthetjük mezei virágokkal töltött tasak segítségével. A zsákocskát gőz fölött felmelegítjük, és a tarkónkra tesszük.

- Mezei virágos kádfürdő 

Feszültségoldó és anyagcsere-serkentő hatású kádfürdőhöz 500 g mezei virágot vízzel felöntve felforraljunk, majd 15 percig állni hagyjuk. Ezután leszűrjük, és a fürdővízhez adjuk. A fürdés ajánlott időtartama 20 perc (a vízhőmérséklet 38°C). A fürdés végeztével meleg ágyba fekszünk.

Érdemes tudni

fáradt lábra a következő mezei virágos lábfürdő javasolt: 3 marék mezei virágot 1 liter vízben gyorsan felforralunk, majd leszűrjük. A főzetet tálba öntjük, és meleg vizet adunk hozzá (a víz hőmérséklete körülbelül 38°C legyen). A lábfejünket bokáig a vízbe mártjuk, és 15 percig áztatjuk benne.Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...