2015. június 28., vasárnap

KEFIR

Hatásos károsodott bélnyálkahártya, székrekedés, bélrenyheség, laktózérzékenység, bőrpanaszok esetén.A kefir savanykás ízű tejtermék, amely valószínűleg a Kaukázusból származik. Mivel a térség lakói magas kort érnek meg jó egészségben, a kefirt a fiatalság forrásának tartják. A "kefir" szó a török nyelvből ered és "jó közérzetet" jelent. Előállításához speciális élő kefirkultúrát használnak fel, amely nem csupán tejsavbaktériumokat tartalmaz, hanem élesztőgombákat is. Vegyes erjesztéssel készül, mert a levegőt nem igénylő (anaerob) lebontási folyamatok közül mind a tejsavas, mind pedig az alkoholos erjedés végbemegy benne. A kefirt rossz bélflóra esetén az immunrendszer segítésére, a bőr és a haj állapotának javítására, valamint az emésztőrendszer működésének szabályozására szokták használni.
Egyes források arra utalnak, hogy a kefirben található nyomelemek (magnézium, kalcium, kálium, stb.) javítják a közérzetet, oldják a szorongást. A kefir fogyasztását javasolják bőrbetegségekre, ételallergiára és reumás megbetegedésekre is.

SOVÁNY VAGY ZSÍROS

A kefir több vagy kevesebb zsírt tartalmazhat, attól függően, hogy az előállítására felhasznált tej milyen volt: a boltokban kapható zsírszegény (0,3% zsír), sovány (1,5%-2% zsír) és teljes tejből (3,5%-3,8% zsír) készített kefir, illetve egyes dél-európai országokban készítenek min. 10% zsírtartalmú tejszínes kefirt is. A legelterjedtebb a sovány tejből készült kefir. A tejszínes kefir általában olyan sűrű, mint a zsíros tejföl. Különösen frissítő, ha a kefirhez epret és egy kevés ásványvizet keverünk.

Gyógyító hatás: A kefir könnyen emészthető formában tartalmaz értékes tejfehérjét. A tejsavas erjedés miatt a fehérje már "előemésztett", a szervezet ezért jobban fel tudja venni. A kefirben lévő zsírt a szervezet hatásosabban tudja felhasználni a zsírsav megfelelő szerkezete miatt. Laktóztartalma ellenére a kefirt laktózérzékenyek is fogyaszthatják. A kefir-baktériumok jótékonyan hatnak a belekre, és növelik az ellenálló képességet.

HATÓANYAGOK100 g sovány kefir általában 3,4 g fehérjét, 15 g zsírt, 4,1 g szénhidrátot (laktóz), 120 mg kalciumot, 100 mg foszfort, 12 mg magnéziumot, 150 mg káliumot, 6 mg koleszterint, 0,8 g tejsavat és 0,5 g alkoholt tartalmaz, ezenkívül vasat, cinket, jódot és fluort. 100 g sovány kefir energiatartalma kb. 46 kcal. A termék tartalmaz továbbá A-, D- és E-vitamint.
  • Javítja a renyhe bélműködést
A tejsav és a laktóz enyhén hashajtó hatású, szabályozza a bélműködést. A kefirben lévő tejsavbaktériumok regenerálják a bélflórát, ez pedig helyreállítja az egészséges bélmozgást.
  • Növeli az ellenálló képességet
A bél nyálkahártyája fontos szerepet játszik a szervezet védekezésében. Amikor hosszú ideig tartó gyógyszerszedés, különösen antibiotikum kúra után a szervezet legyengül vagy károsodik, működését kefirrel lehet helyreállítani, mivel elősegíti a jótékony hatású bélbaktériumok szaporodását.
  • Segíti a bőrbetegségek gyógyulását
A benne lévő élesztőgombáknak köszönhetően a kefir tartalmazza a B-vitamincsoport minden elemét. Különféle bőrbetegségek esetén naponta ajánlott a kefir fogyasztása - így megszabadulhatunk például az ajakherpesztől, az ajakgyulladástól és a bőrhámlástól.

FELHASZNÁLÁS

Székrekedés esetén
Egy napi adag
  • 2 nagy pohár (500 g) sovány kefir
  • 4 kávéskanál búzakorpa
  • só vagy méz
300 g kefirt keverjünk el 1 kávéskanál búzakorpával, és az italt ízlés szerint ízesítsük sóval vagy mézzel. Reggeli előtt fél órával igyuk meg kis kortyokban. A kúra alatt kerüljük a szorulást okozó ételeket és italokat (pl. a fekete teát) Délben igyunk meg 200 g kefirt, 1 kávéskanál búzakorpa és egy kevés méz keverékét, majd délután ismét. Együnk sok gyümölcsöt és zöldséget: A maradék 300 g kefirt lefekvés előtt igyuk meg. A székrekedés tartósságától függően a kúrát végezzük 2 vagy 3 napig. Ürítésre általában már egy nap után sor kerül. A kúra alatt igyunk naponta 2 liter ásványvizet.

Az egészséges bélműködés érdekében
Egy napra 
  • 2 nagy pohár (500 g) sovány kefir
  • 1 liter rostos, (nem koncentrátumból készült) természetes almalé

Napközben igyunk több adagban kefir és almalé 1:1 arányú keverékéből készült italt. Ihatunk szénsavmentes ásványvizet is, de ne együnk semmit. A második napon ehetünk egy kevés gyümölcsöt. A kúra harmadik napja ugyanolyan, mint az első. A kefirkúrát egy héten át végezzük. Az első, a harmadik, az ötödik és a hetedik napon csak almalével kevert kefirt és ásványvizet igyunk.

ÉRDEMES TUDNI

Az igazi kefir akkor is tovább erjed, ha áttöltjük üvegbe vagy bögrébe. Növekszik a vitamintartalma, alkohol- és szénsavtermelése pedig határozottan felgyorsul - ha lezárjuk, ez jól látható a kidudorodó fedőn.

Kefir-gombát itt kérhetsz:

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...