2015. szeptember 27., vasárnap

TENGERI SÓ


Hatásos láz, erős izzadás, zsíros bőr és ekcéma esetén; ásványianyag-forrásként szükséges a teljes értékű étkezéshez, a jódhiány és a fogszuvasodás megelőzésére.

A tengeri sót tisztított, baktériummentes tengervízből nyerik, sólepárló medencékben történő elpárologtatással. Az így keletkezett szilárd ásványi keveréket megőrlik, és gyakran jódot és fluoridokat is adnak hozzá. A legnagyobb sólepárlók dél-Európában, különösen a Földközi-tenger partvidékén találhatók.
Munkaigényesebb és drágább a "teljes tengeri só" előállítása, mivel ehhez csak mélytengeri vizet használnak fel, amelyet több száz méter mélységből, a parttól és szigetektől távol eső helyekről szivattyúznak fel. Ez a só könnyen csomósodik, de nem tartalmaz semmiféle szennyeződést. A tengeri só, eltérően a tiszta nátrium-kloridból álló konyhasótól, tartalmaz más, a szervezet számára fontos vegyületeket is. Jóddal és fluoridokkal kiegészítve segít megelőzni a fogszuvasodást és a jódhiány miatt kialakuló pajzsmirigy-zavarokat.

SÓ GYÓGYNÖVÉNYEKKEL

Sót mértékkel fogyasszunk, de ne hagyjuk el teljesen, mert fontos nátriumforrás. Használhatunk jódozott és fluoridokkal dúsított sót is, de jobb, ha kerüljük a tartósítószereket tartalmazó keverékeket. Érdemes kipróbálni különféle gyógynövényes sókat, amelyek további ízt adnak az ételeknek. Ezek általában nagyobb élelmiszerüzletekben és bioboltokban kaphatók. A sót mindig tartsuk száraz helyen. Könnyebb szórni, ha teszünk bele egy-két rizsszemet.

Gyógyító hatás: A tengeri só gyógyászati értéke ásványi anyag- és nyomelemtartalmából ered. A jódozott és fluoridokkal gazdagított tengeri só megelőzi a fogszuvasodás kialakulását és a jódhiányt. Külsőleg alkalmazva jótékonyan hat a bőrre. Ha sok tengeri sót tartalmazó vízben fürdünk, az segíthet bőrproblémák esetén, mint pl. pikkelysömör vagy ekcéma.

HATÓANYAGOK

A hétköznapi konyhasó valójában tiszta nátrium-klorid (NaCl), és tartalmaz csomósodást gátló anyagot is. A tengeri só csak 98%-ban nátrium-klorid, a teljes, tisztítatlan tengeri só pedig 80%-ban. A fennmaradó részt ásványi vegyületek, pl. kálium-, magnézium- és kalcium-fluorid teszik ki. A tengeri só ezenkívül tartalmaz nyomelemeket, jódot, fluort és szilíciumot. 1 kg sóhoz 15 mg (max. 25 mg) jódot adnak. A jódozott sót megfelelő jelöléssel látják el. 
  • Jódhiányra

A jódhiány zavarokat okoz a pajzsmirigy működésében. Naponta 5-7 g jódozott só elfogyasztásával (ez megfelel az egészséges táplálkozáshoz ajánlott mennyiségnek) kb. 100 mikrogramm jódot juttatunk a szervezetünkbe, ami egy felnőtt napi jódszükségletének a fele.
  • Izzadás és láz ellen

A verejtékkel együtt az ember jelentős mennyiségű vizet, a vízzel együtt ásványokat, elsősorban sót veszít. Ezért forró napokon, ha kemény fizikai munkát végzünk, vagy ha lázasak vagyunk, fogyasszunk ásványi anyagokban gazdag italokat. Hatásos a tengeri sóval készített húsleves vagy zöldséglé.

FELHASZNÁLÁS
  • Tengeri só fogápoláshoz
Az adalékokat (pl. mirha) tartalmazó tengeri só használata jól beválik a szájhigiéniában. Szórjuk a fogkefére, kicsit nedvesítsük meg, és tisztítsuk meg vele a fogunkat úgy, mintha fogkrémet használnánk. A só rugalmasabbá teszi a fogínyt, serkenti a vérkeringést, és segít elpusztítani a káros baktériumokat.

Húsleves láz esetén

- 25 dkg marhahús
- 20 dkg leveszöldség
- fehér bors
- jódozott tengeri só

A húst tegyük kb. 1 liter hideg vízbe, és forraljuk fel. A zöldségeket mossuk meg, tisztítsuk meg, és adjuk hozzá. A levest kis lángon főzzük kb. 60 percig. Ezalatt többször szedjük le a tetejéről a habot. A végén szűrjük át apró lyukú szűrőn, ízesítsük tengeri sóval és borssal.

Ekcémára

- 25 dkg tengeri só
- 1 liter író

Nem túl forró fürdővízbe öntsük bele az írót, és szórjuk bele a sót. Mást ne töltsünk hozzá, legfeljebb 10 percig fürödjünk be, majd zuhanyozzunk le, és jól töröközzünk meg. A fürdő még hatásosabb lesz, ha a tengeri sót nem öblítjük le a bőrünkről, hanem törölközőbe csavarva lefekszünk, amíg a bőrünk teljesen meg nem szárad.

ÉRDEMES TUDNI

Nátha esetén keverjünk el egy kávéskanál tengeri sót egy pohár meleg vízbe. A folyadékból mindkét orrlyukba adjunk néhány cseppet. A só antiszeptikus hatású, és csökkenti a nyálkahártya duzzanatát.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...