2016. október 5., szerda

Natur joghurt


A joghurt olyan tejtermék, amely a Lactobacillus bulgaricus és a Streptococcus thermophilus baktériumkultúra felhasználásával kialakuló savas erjedés révén jön létre. Tejsavtartalma kb. 1%.
A joghurtot időtlen idők óta ismerik - a balkáni népek is készítik, de valószínűleg már az ázsiai nomád népek is ismerték: a friss tejet kecskebőrben szállították hosszú útjaik során. Bár az út alatt a tej fermentálódott, frissítő és finom volt. A joghurtot nemcsak az íze miatt becsülték. Számos gyógyító tulajdonságának köszönhetően igazi életelixírnek számított. Kimutatták, hogy a joghurtban lévő tejsav és az élő baktériumok jótékonyan hatnak a szervezetben zajló anyagcserefolyamatokra, a joghurt ezért segít meghosszabbítani az életet, megnöveli a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet, felgyorsítja az antibiotikumos kezelés után az egészséges állapot helyreállítását, és gátolja számos betegség kialakulását.

EGÉSZSÉGES ÉLET NATUR JOGHURTTAL

A tiszta, természetes (natúr), azaz minden adalékanyagot nélkülöző joghurt az egészséges táplálkozás alapja. A természetes joghurtban ún. jobbra forgató tejsav található, amely könnyebben felszívódik, továbbá probiotikus baktériumokat tartalmaz. Ezek erősítik az immunrendszert, és jótékonyan hatnak a bél baktériumflórájára. A búzakorpa erősíti a joghurtnak a bélre gyakorolt gyógyító hatását.

Gyógyító hatás: A joghurt fontos vitaminokkal és ásványokkal látja el a szervezetet. A tejsav elősegíti, hogy a bél nyálkahártyáján megfelelő baktérium-mikroflóra alakuljon ki, a káros baktériumokat pedig eltávolítja. Ennek révén javul a tápanyagok felvétele. Külsőleges alkalmazás esetén a tejsav fertőtlenítő hatású, ezenkívül optimális szinten tartja a bőr lipidrétegének pH-értékét.

Táp- és hatóanyagok

100 g (3,5% zsírtartalmú) natúr joghurt átlagosan 3,3 g fehérjét, 3-5 g zsírt, 4 g szénhidrátot, 0,8 g tejsavat, 13 mg koleszterint, 50 mg nátriumot, 160 mg káliumot, 130 mg kalciumot, 100 mg foszfort, 12 mg magnéziumot, 0,1 mg vasat, 0,04 mg A-vitamint, 0,02 mg B1-vitamint, 0,17 mg B2-vitamint, 0,05 mg B6-vitamint és egy kevés egyéb vitamint tartalmaz; energiatartalma 64 kcal.

A bél nyálkahártyájának gyógyítására

Székrekedés, egyhangú étrend és a béltisztító szerek túlzott használata esetén a bél baktériumflórája károsodhat. A tápanyagok felszívódásában zavar keletkezhet, aminek eredménye a szervezetben kialakuló hiány lehet, sőt komoly bélpanaszokhoz is vezethet. A joghurtban található tejsavbaktériumok hozzájárulnak az egészséges baktériumflórához, elpusztítva a kórokozó baktériumokat.

Joghurtkúra kalciumhiány esetén

A csontritkulás egyik lehetséges kiváltó oka a kalciumhiány. Hogy megelőzzük ezt a betegséget, és elősegítsük gyógyítását, ajánlott joghurtkúrát tartani. Naponta fogyasszunk 300 - 450 g joghurtot. Ha a joghurthoz gyümölcsöt adunk, étrendünket kiegészítjük a nélkülözhetetlen vitaminokkal. 450 g joghurtban 585 mg kalcium van, azaz a napi szükséglet  (800mg) csaknem 75%-a.


FELHASZNÁLÁS

A bélműködés serkentésére 

150 g (3,5% zsírtartalmú) natúr joghurt
1 kk búzakorpa
1 kk méz

A joghurtot keverjük el a búzakorpával, és édesítsük ízlés szerint a mézzel.
Minden reggel együnk belőle. Igyunk sok gyógyteát, zöld vagy gyümölcsteát (a fekete tea székrekedést okozhat). Ügyeljünk arra, hogy egész nap sokat igyunk. A joghurtban található tejsav és a búzakorpa biztosítja a belek egészséges működését.

Bőrradír száraz bőrre

1-2 ek (3,5% zsírtartalmú) natúr joghurt
2 ek mandulakorpa

A mandulakorpát keverjük el annyi joghurttal, hogy pépes állagú legyen. Vigyük fel a megtisztított arcbőrre (kihagyva a szemünket és a szánkat), valamint a nyakunkra, és a bőrt masszírozzuk körkörös mozdulatokkal belülről kifelé. Amikor a bőr már meleg és enyhén kipirosodik, mossuk le a pépet bő langyos vízzel. Végül jól töröljük meg az arcunkat törölközővel, és krémezzük be. A bőrradírozást legjobb alvás előtt végezni.

ÉRDEMES TUDNI

Elsősegély napégés esetén: jól lehűtött natúr joghurtot finoman kenjünk szét a leégett bőrünkön és hagyjuk rajta addig, amíg hűsítő hatását érezzük. A kezelést többször ismételjük meg.
Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...